Oamenii sunt cei care mă aleg să fiu vocea poveștii lor - The Woman Magazine
Ioana Botezan VO sau cum îi spun prietenii, „vocea României” a pășit în lumea radioului cu o dedicație muzicală. În mașină la radio, când ascultați un podcast, pe YouTube când intră o reclamă sau când vorbiți cu “robotul” la telefon, sunt mari șanse să fie vocea Ioanei, așa că haideți să o cunoaștem.
După mine, vocea umană este cel mai frumos instrument. Gândiți-vă la vocea unei vechi iubiri pe care o auziți după mulți ani la telefon…nu vedeți persoana dar o recunoașteți. Aceea e le grain de la voix tonul acelei voci produce în voi un ecou afectiv. Nu degeaba se spune că Adevărul omului e în voce - bucuria, supărarea, sunt stări pe care le recunoaștem după primele cuvinte. Vocea unei reclame, trebuie să se lipească de urechile publicului exact ca amintirea vocii acelei vechi iubiri… doar închizi ochii și o auzi.
Cum ai ajuns să fii voice-over?
Nu a fost un moment în care să zic că mă fac voice-over, oamenii sunt cei care mă aleg să fiu vocea poveștii lor. Cel mai mult îmi plac poveștile care creează amintiri pe viață și cele care fac lumea în care trăim un pic mai bună. În pandemie, când fiecare brutar entuziast își boteza cultura de maia, eu mi-am botezat site-ul www.romanianfemalevoiceover.com.
Dar până să am propriul studio de înregistrări am petrecut mai bine de zece ani în radio și televiziune. Drumul în radio a pornit cu o dedicație muzicală în clasa a 8-a.
Cariera în voice-over a început cu o reclamă la un restaurant din Cluj. La câteva zile după ce reclama rula pe radio, proprietarul restaurantului m-a așteptat în fața radioului ca să mă cunoască. ;)
Ce mesaj ai pentru cei care se gândesc la un job în radio?
Radioul este vocațional, trebuie să ai un pic de talent iar ascultătorii te prind dacă ești fake. Înainte să ridici calea la microfon gândește-te dacă acele secunde cât tu vorbești aduc plus valoare în viața ascultătorilor tăi. Deschid mâine radioul în mașină sau ascultă un podcast?
Însă sunt tot mai puțini cei care se gândesc la un job în radio, acum toată lumea vrea să fie influencer pe Instagram Doar că oamenii care lucrează în radio erau influenceri înainte de a se inventa cuvântul ‘influencer’, iar comunitatea unui om de radio sunt ascultătorii.
Cum arată o zi în studioul unui voice-over?
Recording. Editing. Repeat.
Ca voice-over te asemeni unui cameleon sau unui actor, depinde de script. Acum ești în rolul unui announcer pentru un promo la TV, câteva minute mai târziu poți să fii o mămică într-un e-Learning interactiv pentru copii. Nu e nicio zi la fel.
Scriu foarte multe e-mailuri, cred că sunt campioană la customer experience.
Agențiile din vestul Europei obișnuiesc să lucreze cu un director artistic, acelea sunt cele mai simple sesiuni de înregistrări. Mi se spune pe ce ton să vorbesc, unde să zâmbesc, când să fac pauză, ce cuvinte să accentuez, în cât timp să mă încadrez, este visul oricărui voice-over.
Să ai acces la studio 24/7 este un atu pentru un voice-over și un câștig pentru client.
Personal record este de 12 minute din momentul în care am primit scriptul și reclama a intrat pe TV. Urgențele sunt în zona de commercial. Pentru proiecte de e-Learning, voice assistant, podcast sau on-line video, termenele de livrare sunt mai relaxate.
Ești vocea mai multor branduri de pe piață. Pe ce reclame ți-am auzit vocea?
De când fac voice-over dau mai tare radioul sau TV-ul când intră calupul de reclame. Am auzit că alți oameni schimbă frecvența, nu înțeleg de ce… ;))
Sunt vocea câtorva branduri mari precum Michelin - lucrez cu ei la podcasturile pe care le au în limba română, la eToro și Wise le-am pus voce pentru reclamele de pe social media, la FreeNow am pus voce pentru reclama radio, m-am specializat pe materiale de e-Learning medical cu The National Health Service din Marea Britanie și lista continuă cu multe alte branduri cu care am semnat un non disclosure agreement.
Pe social media ți-ai familiarizat followerii cu ceea ce presupune să faci voice-over.
Pe to do list mi-am propus să vin cu conținut relevant pentru nișa mea. Să înțeleagă lumea ce înseamnă să fii un voice-over profesionist.
Voci frumoase avem toți, dar e nevoie de training și sute de materiale audio livrate până te poți numi voice-over. Autenticitatea vocii oferă autenticitate brandului iar să fii voice-over înseamnă să poți juca câte 5-6 roluri pe zi, ted-talk presenter, business woman, storyteller, trainer, girl next door, depinde script.
Recent am aflat că "Female Identifying Romanian Voice-over Artist" sunt tot eu, doar că politically correct. ;))
Apropo de asta, cât timp îți ia să “tragi” o reclamă?
Pentru 30 de secunde de reclamă Radio, TV sau on-line înregistrez până în 5 minute. Apoi în editare croșetez între cuvinte și intonații până sună perfect. Proiectele pe e-Learning sunt mai lungi, pentru 20 de minute înregistrez cam 35 de minute. Editarea ia timp.
Funny fact - cele mai multe retake-uri le-am dat pentru un spot TV în care trebuia să zic Te iubesc.
Funny story - am avut nevoie de un efect de lătrat pentru o reclamă la mâncare pentru câini. L-am băgat pe Nelu, dulăul meu, în studio și am așteptat să latre cu REC-ul pornit o oră și ceva. Nu a avut chef să latre, chiar în acea zi s-a hotărât să fie un băiat cuminte. În restul zilelor trebuie să aștept până nu mai trece nicio bicicletă pe stradă ca să pot da REC.
Îmi place să cred că partea de voice-over pe o reclamă este ca glazura pentru un tort. Glazura potrivită completează tortul. Fără glazură, tortul poate să fie uscat, iar dacă folosești glazura nepotrivită tortul ajunge să nu fie nici măcar gustat.
Oamenii sunt cei care mă aleg să fiu vocea poveștii lor - The Woman Magazine
Ioana Botezan
★ Native Romanian Female Voice Artist with an Eastern European English accent
★ Radio Personality
★ Podcast Interviewer
A voice actor is more of a storyteller. A radio announcer has excellent timing and can master the retail spot.
I am both!
contact [@] romanianfemalevoiceover.com